5/5 - (460 امتیاز)

شکلات تلخ سرشار از مواد معدنی مانند آهن، منیزیم و روی است. کاکائو موجود در شکلات همچنین حاوی آنتی اکسیدان هایی به نام فلاونوئیدها است که فواید زیادی برای سلامتی دارد. شکلات از کاکائو تهیه می شود که یک گیاه با مقادیر بالای مواد معدنی و آنتی اکسیدان است. شکلات شیری حاوی کره کاکائو، شکر، شیر و مقادیر کمی کاکائو است. در مقابل، شکلات تلخ مقادیر بسیار بیشتری کاکائو و قند کمتری نسبت به شکلات شیری دارد.

در ادامه در دمبل به برخی از فواید سلامتی شکلات تلخ پرداخته و همچنین اطلاعات تغذیه ای، خطرات و ملاحظات و میزان مصرف شکلات را بررسی می کنیم.

 

آنتی اکسیدان هاشکلات تلخخرید شکلات تلخ

 

شکلات حاوی چندین ترکیب است که خاصیت آنتی اکسیدانی مانند فلاوانول ها و پلی فنول ها دارند. آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را خنثی کرده و از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کنند. استرس اکسیداتیو به آسیب هایی اشاره دارد که مقادیر بیش از حد رادیکال های آزاد به سلول ها و بافت های بدن وارد می کنند.

استرس اکسیداتیو به روند پیری طبیعی کمک می کند. با گذشت زمان، اثرات استرس اکسیداتیو همچنین در ایجاد انواع بیماری ها به شرح زیر موثر است:

  • بیماری قلبی
  • دیابت
  • بیماری پارکینسون
  • بیماری آلزایمر
  • سرطان
  • فشار خون

فلاوانول های موجود در شکلات باعث تولید اکسید نیتریک در بدن می شوند. اکسید نیتریک باعث گشاد شدن عروق خونی شده که جریان خون را بهبود می بخشد و فشار خون را پایین می آورد.

 

شکلات تلخ 83 درصد فرمند سری گالارد

ارزش غذایی در 100 گرم:

  • انرژی: 609 کیلوکالری
  • قند: 16.8گرم
  • چربی: 48.3 گرم
  • نمک: 0.05 گرم

 

تحقیقی در سال 2015 تأثیر مصرف شکلات را در 60 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا بررسی کرده است. در این تحقیق محققان دریافتند افرادی که روزانه به مدت 8 هفته 25 گرم (گرم) شکلات تلخ می خورند، فشار خونشان به طور قابل توجهی پایین تر از کسانی که به همان مقدار شکلات معمولی می خورند.

 

فرآورده کاکائویی تلخ سوربن

ارزش غذایی در 100 گرم:

  • انرژی: 122 کیلوکالری
  • چربی: 8.5 گرم
  • اسیدهای چرب اشباع: 0 گرم
  • شکر: 11.2 گرم
  • سدیم: 0.04 میلی گرم

 

یافته های یک بررسی در سال 2017 نشان داد که اثرات مفید شکلات تلخ بر فشار خون در افراد مسن و افراد در خطر بیماری های قلبی عروقی، از افراد جوان و سالم بیشتر است.

 

خطر بیماری قلبی

مصرف منظم شکلات تلخ به کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی کمک می کند. برخی از ترکیبات موجود در شکلات، به ویژه فلاوانول ها دو عامل خطر اصلی بیماری قلبی را تحت تأثیر قرار می دهند: فشار خون بالا و کلسترول بالا.

 

شکلات تلخ 75 درصد سایرو

ارزش غذایی در هر عدد:

  • انرژی: 20.12 کیلو کالری
  • قند: 0.92 گرم
  • چربی: 1.52 گرم
  • نمک: 1.2 گرم

 

فشار خون

فلاوانول های موجود در شکلات باعث تولید اکسید نیتریک در بدن می شوند. اکسید نیتریک باعث گشاد شدن عروق خونی شده که جریان خون را بهبود می بخشد و فشار خون را پایین می آورد.

تحقیقی در سال 2015 تأثیر مصرف شکلات را در 60 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا بررسی کرده است. در این تحقیق محققان دریافتند افرادی که روزانه به مدت 8 هفته 25 گرم (گرم) شکلات تلخ می خورند، فشار خونشان به طور قابل توجهی پایین تر از کسانی که به همان مقدار شکلات معمولی می خورند.

یافته های یک بررسی در سال 2017 نشان داد که اثرات مفید شکلات تلخ بر فشار خون در افراد مسن و افراد در خطر بیماری های قلبی عروقی، از افراد جوان و سالم بیشتر است.

 

کلسترول

شکلات همچنین حاوی ترکیبات خاصی مانند پلی فنول ها و تئوبرومین است که می تواند سطح کلسترول لیپوپروتئین باچگالی کم (LDL) در بدن را کاهش داده و سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) را افزایش دهد. پزشکان اغلب ازکلسترول LDL به عنوان “کلسترول بد” و کلسترول HDL به عنوان “کلسترول خوب” یاد می کنند.

در سال 2017 تحقیقی انجام شد که مشخص کرد که خوردن شکلات تلخ به مدت 15 روز سطح کلسترول HDL را در افراد مبتلا به HIV افزایش داده است. با این حال، مصرف این خوراکی بر میزان کلسترول LDL در شرکت کنندگان در این تحقیق تأثیر نمی گذارد.

 

اثرات ضد التهابی شکلات تلخ

التهاب بخشی از پاسخ ایمنی طبیعی بدن به میکروب ها و سایر مواد مضر است. با این وجود، التهاب مزمن می تواند به سلول ها و بافت ها آسیب برساند و ممکن است خطر برخی از بیماری ها، از جمله دیابت نوع 2، آرتریت و برخی از انواع سرطان را افزایش دهد.

شکلات حاوی ترکیباتی با خاصیت ضد التهابی است که ممکن است به کاهش التهاب در بدن کمک کند. آزمایشی کوچک ازسال 2018 که شامل 5 فرد سالم بود، تأثیرات شکلات تلخ بر سیستم ایمنی را بررسی کرد. نتایج حاکی از آن است که مصرف مقادیر زیاد شکلات تلخ 70 درصد بر فعالیت ژن هایی که پاسخ ایمنی را تنظیم می کنند تأثیر می گذارد.

تحقیق دیگری از سال 2018 نشان می دهد که خوردن 30 گرم شکلات تلخ 84 درصد در روز به مدت 8 هفته به طور قابل توجهی نشانه های التهابی را در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کاهش می دهد. نویسندگان این تحقیق نتیجه گرفتند که برای ارزیابی مقادیر بهینه مصرف برای درمان افراد مبتلا به دیابت، نیاز به مطالعات اضافی وجود دارد.

 

شکلات تلخ 90 درصد آیدین

ارزش غذایی در هر 100 گرم:

  • انرژی: 45.63 گرم
  • قند: 4.2 گرم
  • چربی کل: 2.8 گرم
  • اسیدهای چرب اشباع: 0 میلی گرم

 

مقاومت به انسولین

مقاومت به انسولین هنگامی رخ می دهد که سلول های بدن به هورمون انسولین پاسخ نمی دهند. مقاومت به انسولین می تواندباعث افزایش غیر طبیعی سطح قند خون شود، که می تواند منجر به پیش دیابت و دیابت نوع 2 شود. یک مطالعه 6 ماهه ازسال 2018، رابطه بین مصرف منظم شکلات تلخ و قند خون در بین افراد اسپانیایی را بررسی کرد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که خوردن 48 گرم شکلات تلخ 70 درصد در روز ممکن است به کاهش سطح گلوکز ناشتا و کاهش مقاومت به انسولین کمک کند.

 

عملکرد مغز

خوردن شکلات تلخ عملکرد مغز را بهبود می بخشد و از بیماری هایی مانند بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون جلوگیری می کند.

یافته های یک مطالعه کوچک در سال 2018 نشان می دهد که فلاوانول های موجود در شکلات تلخ، نوروپلاستی (توانایی مغز برای سازماندهی مجدد خود) به ویژه در پاسخ به آسیب و بیماری را تقویت کند.

طبق اعلام وزارت زراعت ایالات متحد، 100 گرم شکلات تلخ 70 تا 85 درصد حاوی:

  • 604 کالری
  • 7.87 گرم پروتئین
  • 43.06 گرم چربی
  • 46.36 گرم کربوهیدرات
  • 11.00 گرم فیبر رژیم غذایی
  • 24.23 گرم شکر
  • 12.02 میلی گرم (میلی گرم) آهن
  • 230.00 میلی گرم منیزیم
  • 3.34 میلی گرم روی

 

خطرات و ملاحظات

فواید سلامتی شکلات در درجه اول ناشی از فلاوانول های موجود در کاکائو است.

اگر به دنبال شکلات تلخ با درصد بالاتر هستید، شکلات تلخ 96 درصد پارمیدا را می توانید در طول روز مصرف نمایید.

 

شکلات تلخ 96 درصد پارمیدا

ارزش غذایی در هر 100 گرم:

  • انرژی: 527.1 کیلوکالری
  • قند: 3 گرم
  • چربی کل: 44.7 گرم
  • نمک: 813 میلی گرم
  • اسیدهای چرب اشباع: 20 میلی گرم

 

با این حال، محتوای فلاوانول در بین محصولات شکلات متفاوت است. روش های پردازش نیز بین تولید کنندگان متفاوت است و این می تواند بر میزان فلاوانول شکلات تأثیر بگذارد. هیچ شرط قانونی برای تولید کنندگان شکلات وجود ندارد تا محتوای فلاوانول را در محصولات خود گزارش دهند. با این حال، محصولات شکلات تلخ با درصد بیشتری از مواد جامد کاکائو معمولاً باید حاوی فلاوانول های بیشتری باشند.

اگرچه شکلات تیره حاوی آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی مفیدی است، اما معمولاً از نظر قند و چربی نیز زیاد است و این باعث می شود آن را به غذایی بسیار کالری تبدیل کنید. شکلات تلخ حاوی چربی به صورت کره کاکائو است که عمدتاً از چربی های غیر اشباع تشکیل شده است. بنابراین مردم باید سعی کنند که مصرف شکلات تلخ را محدود کنند تا از مصرف کالری، چربی و قند زیاد جلوگیری شود.

به طور کلی، شکلات تلخ حاوی قند کمتری نسبت به شکلات شیری و شکلات سفید است. شکلات تلخ با درصد بیشتری از مواد جامد کاکائو معمولاً حاوی قند کمتری نیز هست. میزان قند در بین تولید کنندگان شکلات متفاوت است، بنابراین توصیه می شود برچسب تغذیه را بررسی کنید.

در یک فضای خشک و خنک (35-30 درجه سانتی گراد) در ظرف محکم نگهداری کنید. شکلات را در یخچال و فریزر نگه داری نکنید زیرا می تواند شکلات را به “شکوفه” تبدیل کند، شکوفه پوشش سفید رنگ ناشی از افزایش قند است که به دلیل رطوبت بیش از حد روی شکلات ایجاد شده است. شکوفه بر روی طعم تأثیر نمی گذارد اما جذابیت شکلات را از بین می برد.

شکلات اگر به درستی نگه داری شود تا دو سال نیز دوام می آورد.

 

در روز چقدر شکلات بخوریم؟

تولید کنندگان شکلات میزان فلاوانول محصولات خود را گزارش نمی دهند. در نتیجه، دشوار است که بدانیم چه مقدار شکلات تلخ برای فواید سلامتی خود نیاز داریم.

مطالعات موجود معمولا به طور کلی از 20 تا 30 گرم شکلات تلخ در روز را توصیه می کنند. شکلات تلخ با درصد بیشتر، به طور معمول حاوی قند کم اما چربی بیشتری است. بیشتر کاکائو همچنین به معنای فلاوانول های بیشتر است، بنابراین بهتر است شکلات تلخی حداقل 70 درصد را انتخاب کنید.

برای مصرف شکلات در وعده صبحانه نیز می توان از کرم کاکائو تلخ فرمند استفاده کرد.

 

کرم کاکائو تلخ فرمند

ارزش غذایی در هر 100 گرم:

  • انرژی: 550 کیلوکالری
  • قند: 405 گرم
  • چربی کل: 35.4 گرم
  • نمک: 0.14 میلی گرم

 

سرو کردن شکلات تلخ

برای جلوگیری از سوختن شکلات تلخ، باید آن را بتدریج گرم کرد. این کار ممکن است روی اجاق گاز روی حرارت کم یا در مایکروویو با قدرت 50٪ انجام شود. شکلات ها را به قطعات کوچکتر خرد کنید و در قابلمه یا مایکروویو قرار دهید تا گرم شود. به طور مداوم (یا بعد از هر دقیقه) هم بزنید تا گرم شود. برای یک میان وعده سالم و بهداشتی 1-2 قاشق غذاخوری شکلات تلخ ذوب شده را همراه جو دوسر، ماست یا میوه تازه بریزید.

چند تکه شکلات با میوه و آجیل تازه برای یک دسر زیبا و ظریف سرو کنید.

1-2 قاشق غذاخوری کاکائو فرآوری نشده را با یک موز بزرگ منجمد با بستنی شکلاتی مخلوط کنید.

از آنجا که طعم تلخ به دلیل درصد بیشتر کاکائوست، سعی کنید یک قطعه کوچک را بریده و اجازه دهید تا به آرامی در دهانتان ذوب شود. این روش ممکن است تجربه ای متفاوت و لذت بخش تر از جویدن سریع و بلعیدن شکلات را ارائه دهد.

 

آیا می دانید؟

شکلات تلخخرید شکلات تلخ

 

برای بهبود عطر و طعم و ظاهر، می توان گاهی کاکائو را با سودا درست کرده یا به وسیله روش هلندی آن را فرآوری کرد. اما این کار باعث از بین رفتن میزان قابل توجهی از فلاوانول می شود. کاکائو طبیعی، بیشترین میزان فلاوانول ها را داراست.

هر چه درصد کاکائو بیشتر باشد، میزان کافئین نیز بیشتر می شود. 60 گرم 70٪ شکلات تیره حاوی حدود 50-60 میلی گرم کافئین است. در مقابل، یک فنجان قهوه 200 گرمی حاوی 100-200 میلی گرم کافئین است. اگر شکلات شما شکوفه زده باشد، دیگر نیازی به بیرون ریختن آن نیست! می توانید شکوفه ها را با ذوب کردن شکلات از بین ببرید، آن را خوب هم بزنید و سپس اجازه دهید تا به آرامی خنک و سفت شود.